Kes meist ei mäletaks oma lapsepõlve martsipanikujukesi, mis seisid vitriinis ja neid ei söödud kunagi. Mõnedel olid muidugi tagapool hambajäljed, sest üsna raske oli magusat mitte näksida. Minul seisid kapipeal kirju kukk, kana ja kassipoeg. Kassipoeg oli mul lapsepõlvest alles veel paar aastat tagasigi ja selle peal oli tore lastele õpitubades näidata, et martsipan ei lähe kunagi vanaks vaid aina kõvemaks. Minu nii 40-aastane kassipoeg oli kõva kui kivi, kuid endiselt sama kaunis, kui selle ammu kingiks sain. Olin südamest kurb, kui meie koer, Matu, kassipoja kogemata kätte sai ja nii see tema hammaste all oma otsa leidis. Magusat konti oli ju hea krõbistada…
Martsipanist saab voolida imelisi asju. Minu armas tädi Ede Saaremaalt on martsipanist tordikaunistusi ja igasugu kujusid voolinud mitu head aastakümmet. Tema juures käisin ka ise lihtsamate kujude voolimist õppimas ja nii on martsipani õpituba ka Örrekese valikusse jõudnud.
Martsipan teadupärast koosneb mandlijahust ja tuhksuhkrust. Mida rohkem on mandlijahu seda kvaliteetsem on martsipani. Paraku on aga voolida parem just sellisest martsipanist, kus mandleid ja suhkrut sama palju. Voolida on lihtsam värvilisest martsipanist, sest martsipani maalimine on omaette kunst.
Eestlastena arvame, et meie oleme martsipani leiutanud ja seda juba keskajal, kui Tallinna Raeapteegis segas apteekriõpilane Mart kokku heamaitsega rohu Martzipanise. Mida Mardi martsipan sisaldas ja kuidas rohi Tallinna raehärrale mõjus saad lugeda Jaan Krossi lasteraamatust „Mardi leib“. Tegelikult on martsipan idamaine maius ja selle valmistamise ajalugu ulatud 2000 aasta tagusesse aega.
Martsipani voolimine
NB! Enne kui asud voolima kujukesi, pese korralikult käed ja kuivata hästi!
Mudi martsipan näppude vahel pehmemaks. Kui martsipan hakkab natuke läikima, siis on paras aeg voolimist alustada.
Martsipan kleepub näppude külge, kuid siiski soovitan sul mitte kasutada kummikindaid. Ilma kinnasteta tunnetad martsipani paremini. Voolimist lihtsustab toidukile, läbi mille on martsipani palju lihtsam laiemaks vajutada. Ka roosi voolimisel läheb toidukilet vaja.
1. Suurema tibu voolimine
Tee kaks kollast palli, üks suurem (keha) ja teine väiksem (pea). Suuremast pallist vajuta välja tibu kehale terava otsaga saba. Väiksem pall aseta peaks.
Tee kaks väikest punast palli. Ühest vooli nokk ja teisest väike hari. Silmadeks lisa sinised söödavad pärlid.
2. Väikese tibu voolimine
Tee üks kollane pallike ja kaks väga väikest palli tiibadeks. Väikesed pallid vajuta kolmnurgaks ja kinnita suurema palli külgedele. Punasest martsipanist tee tibule nokk ja väike tutt. Silmad võid teha kas mustast martsipanist või söödavatest pärlitest.
Lihavõtte jänku voolimine
Jänku voolimiseks on vaja ühte suuremat palli (keha) ja ühte väiksemat palli (pea) ja siis veel nelja ühesuurust palli (käpad, kõrvad). Roosade kõrvade ja nina jaoks sega kokku natuke valget ja väga natuke punast martsipani.
Pane keha alla kaks väikest palli käppadeks ja vajuta hambatikuga käppadele peale paar triipu. Kõrva tegemiseks tee valgest pallist pikk tilk ja kokku segatud roosast natuke lühem tilk. Aseta roosa tilk valge keskele ja vajuta kõrvaks. Tee nii ka teine kõrv ja pane mõlemad kõrvad pea külge. Lisa roosa nina ja väikesed mustad silmad.
Porgandi saad, kui segad kokku kollase ja punase ning voolid sellest terava otsaga vorsti. Hambatikuga torgi natuke vorsti ja tee sellele ka rohelised lehed.
Muru ja lilled
Muru jaoks võta roheline ja veereta pall. Pane pall alusele, kata toidukilega ja vajuta, silita õrnalt suuremaks. Martsipan tahab silitamist!
Lillekeste jaoks sega kokku erinevad värvid ja tee iga lille jaoks üks hernetera suurune pall. Vajuta pall läbi kile kergelt laiemaks ja lükka hambatiku abil lillele sisse 4 sälku (väljas sisse pool). Keskele aseta kollasest martsipanist süda ja tõsta lille kroonlehed natuke üles.
Aseta lilled, tibud ja jänku murule ning Sinu uhke lihavõttepüha koogikaunistus ongi valmis.
Roosi voolimine
Roosi voolimiseks vajad kuute täpselt ühesuurust pallikest. Tee igast pallist toidukile abil vajutades väikesed kettad. Kui teed ketta ääred õhemaks, siis jääb roos eriti kaunis. Rulli esimene ketas kokku. Tekib lill nimega kalla. Nn kalla jääb sinu roosi südameks, mille ümber hakkad panema teisi kettaid. Kettad vajutad kinni ainult alt osast, ülevalt jätad lahti. Iga järgmine ketas pane väikese ülekattega eelmise ketta peale. Kui kõik kuus ketast on ümber südame pandud võid pikaks veninud tagumise otsa ära lõigata. Paiguta roos murule ja kaunista söödavate pärlitega.
Martsipani voolimise komplekti saad osta ka Örrekese e-poest.